Lefolyótisztítás házilag: mikor elég és mikor kell már szakember?

2018. 05. 08. 18:38

Lefolyótisztítás házilag: mikor elég és mikor kell már szakember?

 

Talán nincs olyan ember, aki életében ne találkozott volna eldugult lefolyóval. Az eldugulásokat okozhatják nagyobb étel darabok, letapadások, kemikáliák, összegyűlt szőrszálak, hajcsomók. Ilyenkor először a megszokottnál jóval lassabban folyik le a víz a lefolyóba, később használhatatlanná válik a teljesen eldugult konyhai, fürdőszobai vagy mellékhelyiségekben elhelyezett fajansz és egyéb, lefolyóval rendelkező felszerelés.

A kellemetlenségek elkerülése végett érdemes kevesebb szépségápolási terméket és háztartási tisztítószert használni, és ügyelni arra,hogy mi kerül a kagylókba. Ha mégis dugul a lefolyó, néhány egyszerű praktika is bevethető, mielőtt szakembert hívna.

Lefolyótisztítás saját kezűleg

Az ecet szódabikarbónával, vagy sütőporral keverve az egyik leghatékonyabb természetes lefolyótisztító. Környezetbarát és pénzkímélő megoldás fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet önteni a lefolyóba. A vegyület habzásnak indul, a savak pedig kitisztítják a lefolyócső belsejét.

Ennek a módszernek kifinomultabb változatában egy pohár sót egy pohár szódabikarbónával és fél pohár ecettel, vagy citromsavval kell összekeverni, majd beleönteni a lefolyóba. Mindkét esetben várni kell pár percet,vagy pár órát, majd vizet engedni a lefolyóba.

A lefolyótisztítás másik bevált módszere a pumpa használata. Ilyenkor a tálca vízzel feltöltését követően a pumpát a lefolyónyílásra helyezve megpróbálhatjuk átpumpálni a kialakult eltömődést.

Legutolsó lehetőségként ajánlott a szifon szétszerelése és megtisztítása. Ehhez azért már nem árt egy kis szakértelem, mivel itt a szifon egyik tömítő csavarján keresztül tudjuk kiengedni a felgyülemlett szennyvizet.

Érdemes jól átgondolni a házi megoldásokat, mert néha katasztrófához vezetnek. Csak akkor kezdjen bele a javításba, ha úgy érzi,megfelelően felkészült, és minden felszerelés, eszköz a rendelkezésére áll.

Milyen veszélyeket rejt a házi lefolyótisztítás?

§  Elfelejti leöblíteni az alkalmazott természetes szereket, vagy a boltban kapható lefolyótisztítót, és a sav szétmarja a teljes lefolyócsövet.

§  Pumpáláskornem takarja be a túlfolyó nyílást, és a szennyvíz szanaszét fröcsköli a berendezési tárgyait.

§  Szétszereléskor nem készít vödröt a szifon alá, és a kiömlő szennyvíz elárasztja a helyiséget,akár az alsó szomszédot is elérve.

§  A kiömlő víz nyomásának hatására a tömítések elkallódnak, így nem tudja visszaszerelni a szifont.

§  Szétszereléskor vagy vissza szereléskor megsérül, megreped a szifon.

Lefolyótisztítás szakemberrel

Ezért aztán hozzáértés hiányában, vagy súlyosabb esetekben érdemes szakembert hívni. Ez kiemelten érvényes, ha a házi praktikák alkalmazásával sem sikerült megszüntetni a dugulást. Ilyenkor ugyanis jellemzően a falban futó lefolyócsövek dugultak el a zsírosodás következtében. Semmi esetre se próbálja slaggal vagy spirállal megtisztítani a csöveket, mert komoly sérüléseket okozhat. Nagyobb mértékű duguláskor csak a profi tisztítóeszközök tudnak hosszú távú megoldást hozni.

Mégiscsak olcsóbb egy szakemberrel elvégeztetni a lefolyótisztítás procedúráját, mint napokig kínlódni, és hozzáértés híján egyéb jellegű károkat okozni. Egyetért, ugye

            Hívjon minket Most és megoldjuk problémáit!

                                 06-70-779-5044!