Zsírfogó és olajfogó tisztítás: mikor van rá szükség?

2018. 05. 08. 18:43

Zsírfogó és olajfogó tisztítás: mikor van rá szükség?

 

Első hallásra talán picit meglepőnek hangzik a zsírfogó tisztítás kifejezés. Pedig gondoljunk bele: egy nagyon hasznos rendszerről van szó, amelyet nemcsak a vendéglátó-ipari egységekben, konyhákban, termelő üzemekben, hanem a háztartásokban is érdemes használni.

A konyhai mosogatóból, fürdőszobai mosdókagylóból, kádból származó háztartási szennyvizek nagy mennyiségben tartalmaznak zsírokat, olajszennyeződéseket, ezek elkülönítésére ajánlott akár utólagosan is beépíteni zsírfogó aknát, ha még nem rendelkezik ilyennel.

Egy vendéglátóhelyen a háztartási zsírmennyiség többszöröse gyűlik fel, ezért ott különösen szükséges az olajszármazékok elkülönített gyűjtésére szolgáló berendezések beépítése.

Mivel a zsírfogó aknák eltávolítják a zsíros, olajos tartalmat, keményítőket, ezért jóval ritkábban van szükség a lefolyók tisztítására. Ezzel tetemes költségtől kíméljük meg magunkat, a bosszankodásról és az időveszteségről már nem is beszélve.

Környezettudatos gondolkodóként szintén fontos, hogy tekintettel legyünk a természetre. Gondoljunk bele abba, milyen utálatos látványt nyújtanak például a Duna vízfelszínén úszkáló olajfoltok.

A napi életvitelhez használt kemikáliák, valamint az élelmiszer előállításából és feldolgozásából származó folyékony hulladékok a természetbe kerülve jelentős károkat okozhatnak. Ezt jobb megelőzni, ezért a  legjobb megoldás a megfelelő berendezésekkel a keletkezési helyükön kezelni a tisztítást.

             Hívjon minket Most és megoldjuk problémáit!

                              06-70-779-5044!

Hogyan működik a zsírfogó tisztítás vagy olajfogó tisztítás?

A zsírfogó egy olyan tartály, ahol a bevezetett szennyvízből avíz áramlásának lelassulása következtében iszap formájában válik ki a zsír és az olaj. A könnyebb súlyú szennyeződések a víz felszínére úsznak, a nehezebb tartalmú iszap pedig leülepszik a tartály aljára.

Ebből adódóan a zsírfogó berendezés is telítődik időnként. A zavartalan működés érdekében tehát kötelező rendszeresen elvégezni a zsírfogó tisztítását. A szükséges karbantartások közötti időtartam használattól függően eltérő. Háztartásokban elegendő évente néhányszor elvégezni a tisztítást, üzemi egységekben akár heti vagy havi procedúrára is sort kell keríteni.

Egyrészt a zsírfogó kapacitása karbantartás után a legmagasabb,utána folyamatosan csökken, ahogy távolodunk a tisztítás időpontjától. Másrészt nem érdemes megvárni az eltömődést, mert akkor már jóval magasabb költségekkel lehet csak kitisztítani a berendezést, és ez esetben már esetleges javítási költségekkel is kalkulálni kell.

A zsírfogó tisztítással a lefolyóvezetékek elzsírosodását tudjuk megakadályozni, ezzel megszüntetve az eldugulások leggyakoribb okát. Az eszköz beépítésével nem a kommunális hálózatot terheljük a szennyezett, zsíros folyadékkal, másrészt pedig a beépített csatornákat is védjük.

A címben feltett kérdésre, miszerint mikor van szükség zsírfogó és olajfogó tisztítás bevezetésére, a válasz: ipari konyha, vendéglátó indításakor az engedélyhez kötelező elemként kell beszerelni, háztartásokban a saját döntésünkön és tudatos hozzá állásunkon múlik, hogy beszereltetjük vagy sem.

                       Hívjon minket Most és megoldjuk problémáit! 

                              06-70-779-5044!